Esti nou in studiul psihologiei? Poate ti se va parea un domeniu prea vast si descurajator la inceput, dar intelegerea unor cunostiinte de baza iti va face inceputul mult mai usor. Urmatoarele sunt doar cateva dintre lucrurile importante pe care trebuie sa le cunosti despre psihologie. O data ce le-ai invatat vei fi mai bine pregatit pentru a explora domeniul psihologiei in profunzime.
1. Psihologia reprezinta studiul mintii si al comportamentului. Psihologia este studiul proceselor mentale si al comportamentului. Termenul de psihologie provine de la grecescul “psyche”, insemnand “respiratie, spirit, suflet” si “logie” insemnand “studiu”. Psihologia s-a dezvoltat din alte doua stiinte, biologie si filosofie, si este indeaproape legata de alte discipline precum sociologie, medicina, antropologie.
2. Psihologia utilizeaza metode stiintifice. Unul dintre cele mai raspandite mituri legate de psihologie este acela ca psihologia este doar simt practic. In realitate, psihologia se bazeaza pe metode stiintifice pentru a concepe intrebari si a ajunge la anumite concluzii. Psihologii utilizeaza o gama variata de tehnici pentru a studia mintea umana si comportamentul uman, incluzand observatii naturaliste, experimente, studierea de cazuri si chestionare.
3. Psihologii privesc problemele din mai multe perspective. Subiectele si intrebarile in psihologie pot fi privite din mai multe unghiuri. De exemplu, psihologii pot privi violenta din mai multe perspective. Unii psihologi se pot concentra asupra modului in care Influentele biologice contribuie la violenta, in timp ce altii pot studia, vizavi de violenta, factori precum cultura, familia, presiunea sociala si situatiile conjuncturale. Principalele perspective in psihologie se refera la:
*perspectiva biologica
*perspectiva cognitiva
*perspectiva comportamentala
*perspectiva evolutionara
*perspectiva umanistica
4. Psihologia are mai multe subdomenii. Exista mai multe ramuri ale psihologiei. Studentii debutanti exploreaza adesea bazele acestor arii diferite de specialitate, dar detalierea ulterioara depinde de cursul ales de student. Principalele subdomenii ale psihologiei sunt : psihologia clinica, psihologia personalitatii, psihologia cognitiva, psihologia juridica, psihologia sociala.
5. Psihologia nu se refera strict la terapie. Cand te gandesti la psihologie, vizualizezi un terapeut ce isi insemneaza anumite observatii, in timp ce clientul rememoreaza experiente din copilarie. Desi terapia reprezinta o mare parte a domeniului psihologiei, aceasta nu este singurul lucru pe care il fac psihologii. De fapt, unii psihologi nu lucreaza in aceasta arie deloc. Psihologia inglobeaza alte arii precum predare, cercetare si consultanta. Psihologii lucreaza in : colegii si universitati, corporatii private, scoli, spitale, oficii guvernamentale.
*Urmeaza alte 5 lucruri pe care trebuie sa le stii depre psihologie.